Welke oppervlakken kun je binnen en buiten lakken?

Blog Welke oppervlakken kun je binnen en buiten lakken?

Met een lak kun je ondergronden verfraaien en van extra bescherming voorzien. Zowel binnen als rondom je woning zijn er genoeg oppervlakken waarop je een lak kunt aanbrengen. Vaak wordt gedacht dat je alleen houten oppervlakken kunt lakken. Alhoewel dit bij veel producten wel het materiaal is waarvoor een lak is ontwikkeld, zijn er ook genoeg lakken die je ook op staal en non-ferrometalen kunt aanbrengen. Met de juiste voorbehandeling is veel mogelijk. Hieronder laten we je zien welke oppervlakken je in en rondom je woning van een lak kunt voorzien.

Deuren en kozijnen binnen

Het lakken van deuren en kozijnen kan voor verschillende doeleinden worden gedaan. Het onderhouden van de laklaag zorgt voor een duurzamer eindresultaat. Daarnaast kun je deuren en kozijnen lakken om deze ondergronden van extra bescherming te voorzien. Kras- en slijtvaste lakken zoals deze Sigma S2U Nova Satin zorgen ervoor dat deuren en kozijnen binnen tegen een stootje kunnen. Bovendien is dit specifieke product hand- en huidvetbestendig. Dat is bij deuren en kozijnen binnen absoluut nodig.

Naast bescherming kun je met een lak deze oppervlakken ook verfraaien. Met een blanke lak kun je de natuurlijke houtlook behouden, maar je kunt lakken ook op kleur laten mengen. Zo behoud je de controle over de uitstraling van de laklaag.

Geveltimmerwerk schilderen

Hierboven benoemden we Sigma S2U Nova Satin, wat een lak voor binnen is. Maar er zijn ook genoeg lakken voor buiten. Deze lakken zijn meestal op terpentinebasis, wat zorgt voor een betere bescherming tegen de omstandigheden buiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor een Sigma buitenverf, die oppervlakken beschermt tegen neerslag, wind, zonnestralen en vuil. Lakken voor buiten kunnen vaak bij lage temperaturen worden aangebracht, zijn geschikt voor onderhoud tijdens alle seizoenen en zien er goed uit dankzij hun hoge dekkracht.

Er zijn verschillende soorten geveltimmerwerk die je van verf kunt voorzien. We hadden het hierboven over deuren en kozijnen binnen, maar ook deuren en kozijnen buiten kun je lakken. Maar ook een gevelelement kun je van verf voorzien, bijvoorbeeld een paneel of borstwering. Zo kun je gemakkelijk het uiterlijk van je woning aanpassen aan jouw voorkeuren. Immers is het exterieur het eerste wat bezoekers zien. Je wilt een goede indruk maken, dus het lakken van geveltimmerwerk is geen overbodige luxe. Bovendien voorzie je zo deze elementen van meer bescherming. Dat is algeheel beter voor je woning.

Meubels binnen lakken

Houten meubels binnen kun je beschermen en verfraaien met behulp van lak. Je hebt de keuze tussen een transparante lak en een dekkende lak. Met een transparante lak boet je niet in op het gebied van bescherming, maar behoud je wel een onafgewerkte en natuurlijke houten uitstraling. De houtstructuur blijft zichtbaar.

Maar je kunt het ook anders aanpakken en kiezen voor een dekkende lak. Een dekkende lak kun je in verschillende kleuren laten mengen. Er zijn gigantisch veel tinten om uit te kiezen, zodat je altijd de exact correcte tint kunt vinden. Zo behoud je de controle over de look van je meubilair. Met een andere kleur pas je de uitstraling van het meubelstuk aan. Bovendien kun je ook variëren op het gebied van de textuur, bijvoorbeeld door te kiezen voor krijtverf. Hopelijk biedt deze blog je genoeg inspiratie om zelf aan het lakken te slaan.

Recente berichten