Wie was Leonardo da Vinci?

Blog Wie was Leonardo da Vinci?

Een beroemd Italiaans uitvinder, ingenieur, schilder, beeldhouwer, architect, schrijver en componist: dat was Leonardo da Vinci. Daarnaast hield hij zich ook bezig met filosofie, natuurkunde, scheikunde, astronomie en nog veel meer. Hieronder vertellen wij jou meer hoe het leven van deze man eruitzag.

Geschiedenis

Leonardo da Vinci was geboren in 1452. Waarschijnlijk werd hij geboren in het stadje Anchiano, een dorpje in de buurt van Florence. Hij heeft veel rondgereisd, maar keerde in 1500 toch weer terug naar Florence. In die tijd was hij architect. In 1519 overleed hij in Frankrijk, in de stad Amboise. Hij werd gezien als een veelzijdig mens, omdat hij zich in die tijd al bezighield met het ontwerpen van de helikopter, een onderzeeër en een rekenmachine. Eeuwen later zijn deze apparaten ook daadwerkelijk gemaakt.

Werk

Da Vinci werkte voor veel bekende families in Italië. Hij kon onder andere aan de slag aan het hof van Ludovico Sforza, de hertog van Milaan. Onder zijn hoede werkte hij aan een aantal meesterwerken, onder andere Het laatste avondmaal en de Mona Lisa. In zijn laatste levensfase werkte hij voor de Franse koning Frans I.

Bekende schilderijen

Tussen 1503 en 1506 schilderde Leonardo da Vinci de Mona Lisa. Dit is het bekendste werk van Da Vinci: de vrouw die jou altijd aankijkt. Tot op het heden kun je de Mona Lisa nog steeds bekijken in het Louvre in Parijs. Ook heeft hij tussen 1483 en 1486 gewerkt aan De maagd op de rotsen en in 1498 aan Het laatste avondmaal.

Recente berichten