Zelf een biotoop maken

Blog Zelf een biotoop maken

Wanneer we praten over het woord ‘biotoop’, weten de meeste mensen niet waar we het over hebben. Een biotoop is ook wel een synoniem voor ecosysteem. Hieronder leggen we jou uit wat precies een biotoop is. Wist je dat je ook zelf een biotoop kunt creëren? 

Biotoop 

Een biotoop is een bepaald landschapstype. Het bestaat niet willekeurig, maar een biotoop wordt bepaald door biotische en abiotische factoren. Biotische factoren zijn planten en dieren. Abiotische factoren zijn neerslag, luchtvochtigheid, temperatuur, lichtinval, het soort grond en het water. In andere woorden is een biotoop ook wel een gebied waarin planten en dieren kunnen groeien. De planten en dieren zijn van elkaar afhankelijk om te kunnen leven. 

DIY: zelf een biotoop maken

Een biotoop, oftewel een ecosysteem, hoef je geen water te geven. Je maakt de biotoop namelijk in een klein terrarium. Dit kleine terrarium bestaat uit een glazen pot of fles. Kies voor een variant die je kunt afsluiten met een deksel of dop. Natuurlijk heb je hiervoor ook kleine plantjes nodig. Neem wel kleine plantjes die geschikt zijn voor een terrarium, bijvoorbeeld de lepelplant, graslelie of vetplantjes. Daarnaast heb je potgrond nodig met steentjes of hydrokorrels. Als laatst heb je houtskool en mos nodig en je kunt aan de slag!

-       Zorg ervoor dat de fles of pot waar je een biotoop mee gaat maken, schoon is;

-       Doe onder in de biotoop een laag steentjes of hydrokorrels. Daarbovenop doe je een laagje houtskool en wat potgrond;

-       Nu is het tijd om de plantjes in de biotoop te leggen. Zorg ervoor dat de wortels onbeschadigd blijven;

-       Doe rondom de plantjes wat mos en laat het terrarium de eerste week nog even luchten.

Recente berichten